пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

 

Що варто знати педагогам про TELEGRAM

Поговоримо про месенджер, який може стати для вас чудовим помічником.

Для чого насправді створені сучасні технології, зокрема мобільні, – для полегшення життя чи для розваги? Як не дивно, але відповісти на це запитання однозначно складно – межа між користю та виключно розважальними функціями розмита, і це зовсім не погано! Бо навіть ті застосунки, що відпочатку були створені аж ніяк не для освіти, стали її надійними помічниками. Наприклад, месенджер Telegram, розроблений для спілкування, здатен неабияк допомогти вчителю.

Тож що варто знати педагогам про Telegram?

1. Ви можете створити окремі групи для кожного класу, в якому викладаєте. А якщо потрібно – то й створити окремі групи для роботи над різними темами, завданнями та проєктами. Це дуже зручно, якщо ви працюєте в кількох класах. Або якщо не хочете, аби діти в одній групі обговорювали все й одразу, і зрештою плуталися. 

2. Не варто хвилюватися, що натомість ви заплутаєтеся в різних чатах. У месенджері передбачена функція об’єднання чатів у тематичні папки. Наприклад, ви створюєте папку «6-Б» та додаєте до неї всі чати з учнями цього класу.
Для того, аби створити папку, потрібно: 

- зайти в розділ «Налаштування»;

- перейти в підрозділ «Папки»;

- натиснути на кнопку «Створити нову папку».

Тепер достатньо дати папці назву та додати до неї потрібні чати. 

3. Telegram має власну хмару, завдяки чому всі повідомлення та файли у ваших чатах зберігатимуться там доти, доки ви самі не вирішите їх видалити. До того ж ані ви, ані ваші учні не втратять історію переписки, якщо зайдуть в акаунт із іншого пристрою. А це надзвичайно зручно. 

4. А ще через цей месенджер можна легко та зручно передавати великі аудіо- чи відеофайли, документи в найрізноманітніших форматах, книжки та все-все-все.

5. Також ви можете записувати відео- чи аудіоповідомлення, наприклад, якщо потрібно швидко додатково пояснити дітям складні моменти нової теми (або якщо просто захотілося поспілкуватися та підтримати учнів). Зрештою, за потреби ви можете навіть провести урок просто у Telegram, організувавши груповий відеодзвінок. Звісно, він у цьому плані навряд зможе замінити Zoom чи Google Meet, але здатен прийти на допомогу у складній ситуації. 

6. Ви можете створити у Telegram власний канал, де публікуватимете корисний і пізнавальний контент для учнів, а також різноманітні важливі оголошення. Невеличкий плюс – діти не зможуть писати у вашому каналі повідомлення, тільки коментарі, і то лише в тому випадку, якщо ви це дозволите. 

7. У своїй групі або на каналі ви можете створювати опитування – цей чудовий інструмент дозволить навіть на дистанційці в режимі реального часу за кілька хвилин з'ясувати, чи добре діти зрозуміли тему. Взагалі опитування можна присвятити будь-якому питанню: діти можуть голосувати за книжки для додаткового читання, теми для навчальних проєктів тощо. Це допоможе учням побачити і відчути, що їхня думка важлива. 

8. У Telegram є безліч цікавих і пізнавальних каналів, на які ви можете підписатися самі, а потім і запропонувати учням зробити те саме. Тут ви можете знайти фактично що завгодно: канали про книжки, природничі науки, космос, освіту... І це чудово! До речі, освітній проєкт «На Урок» теж має Telegram-канал, тож підписуйтеся!

9. Telegram вважається дуже безпечним, що в нас час дійсно важливо. До того ж він має чимало додаткових безпекових налаштувань, зокрема ви можете приховати телефонний номер, захиститися від отримання повідомлень від незнайомих контактів, увімкнути двофакторну автентифікацію та функцію «Секретний чат» тощо. 

І ще одна беззаперечна перевага – вам не доведеться вчити дітей користуватися Telegram. Вони вже все знають та вміють.